10 Ocak 2009

sayın valim

ben gittim vali filmine ve siz gitmeyin diye anlatıyorum.
___ ara çizgi ___
gitmek için bazı şahsi sebeplerim vardı. örnekse uğur polat
___ devam____
sayın yönetmenim ve sayın senaristim belli ki komplolar içinde kalmışlar çıkamamışlar, bizi de uyarmışlar aman oyuna gelmeyelim, yaş tahtaya basmayalım diye. elimizde bir tek uranyumumuz kalmış meğersem, o yüzden de mühendisleri, valileri keklik avlar gibi avlarmış bu amerikalılar. filmdeki amerikalı'nın dediği gibi türkler herşeyi unuturmuş çabucak. tabii unutuyoruz ama neyi unuttuğumuz, neyi ezbere aldığımız biraz karışık, değişmen ve çelişmen. diğğğğğ mi?

filmi neresinden tutayım da neresi kalsın bilemedim. filmde amerikalı bir karakter var mesela, türkçe konuşuyor, 'tahsis etmek' demeyi bile öğrenmiş ama bir tek r'leri yuvarlıyor, tüh bir onu düzeltememiş işte. napsın, amerikalı.

bir kızcaaz var, "amerikan dili ve edebiyatı" okuyorum diyor, meşhur valimiz de kocaman açıyor gözlerini neeeeeeey? diye, sonra da dudak arasından "olsun, o da lâzım" diyor. (!) ve sonra bu kızımız amerikan casusu çıkmasın mı! yaaaaaaa. öyle master tezimi yazıyorum falan diyor ama ne yazıyor kim bilir gizli saklı. yaaaaaaa. o kadar bölüm var, o kadar meslek var di mi anacım. ne zekisiniz ki müthiş bir bağlantı kurmuşsunuz, bir de saf ayağına yatıyorsunuz. "amerikan dili ve edebiyatı" okuyandan ne olur zaten. amerikan casusu! tabii.

hayır, kızmamam lâzım aslında. aynı muameleye maruz kalmıştım bizzat bir keresinde. anneannemi ziyarete gelmiş uzaktan bir tanıdık ne okuduğumu sormuştu, ben cevap verince de (cevap=ingiliz dili ve edebiyatı), "ay kızım yazık etme kendine, türk dili edebiyatı oku" demişti. sonra ben bir hamlede yerimden kalktığım gibi teyzeyi yutuverdim. yaaaaaaa.

emsal teşkil etsin, kimse bir daha böyle bir şey demeye cüret edemesin diye. ama görüyorum ki değişen bir şey yok ve olmayacak da. bugün film bittiği hâlde perdedeki jeneriğe yaşlı gözlerle ve bir trans hâli içerisinde bakmaya devam eden teyze gibi. herkeste kuvayi milliye ruhu olmalı valim evet, bakın bu teyze geliştirmiş bile.

ben kim miyim valim, ingiliz casusu ben. arabistanlı lawrence, bildiniz mi?

2 yorum:

Nası Yaani? dedi ki...

yarebbim, sen bizi bu gavur edebiyatı okuyon mini lawrencelerden, bu ne idüğü belirsiz kıçı başı ayrı giden sözümona genclerden, bu vatan millet sevgisi hissetmeyen emperyalist ve bir okadar Functionalist tiplerden koru.
aminnnn

Adsız dedi ki...

adem: hello, how are you? sorry, i hit you! ahahahaha.